Començar de zero. Els naixement dels víctors i una ambulància nova. 1989-1993

Per tal de recuperar els bombers, l’alcalde, Antoni Vila, va parlar amb Ferran Liesa (Cap de Brigada) i Manel Bosch (Cap de Zona), aquest va convèncer Joan Guàrdia Casanova, un jove que treballava a l’Ajuntament, que es fes bomber voluntari i s’ocupés personalment de portar el parc i del servei d’ambulància. Les perspectives no eren gaire alentadores, els vehicles no tenien cap mena de manteniment, no hi havia mobiliari, ni eines, ni bombers… tot i així va acceptar. Era la tardor de 1988. Dels bombers que hi havia només Vicenç López va continuar i es van iniciar els contactes per trobar-ne de nous. Així, l’abril de 1989, rebien el nomenament: Marcel Torner Villanueva, Xavier Alejandre Simón, Joan Guàrdia Casanova i Francesc Gil Gómez.

Aquell any 1989, hi va haver al parc una esquadra forestal durant l’estiu que van anar a combatre focs a Tivissa (Ribera d’Ebre), Peramola i Coll de Nargó.

El mes de febrer de 1990 rebia el nomenament Víctor Alejandre Simón i al desembre Joan Ignasi Torner Villanueva. Durant el 1991 sis bombers més van entrar: Daniel Roig Traveset, Josep M Roig Vila, Lluís Roig Traveset, Josep M Boix Majoral, Salvador Vilana Balletbò i Josep Coll Janot.

El febrer de 1991 es va instal•lar el telèfon al parc. Es van comprar walkie-talkies. També es va adquirir un aparell anomenat Hot-line, amb el qual es podia despenjar el telèfon a través de les emissores. Aquell aparell i els walkie-talkies, que cada bomber havia de portar sempre a sobre mentre estiguessin al poble, van representar un gran pas endavant, ja que els bombers passaven a estar localitzables les 24 hores del dia, va augmentar la rapidesa i l’eficàcia en les sortides i va representar un maldecap menys per l’alcalde. A cada bomber se li va donar un nom clau a partir de la paraula Víctor, la lletra V de l’alfabet fonètic internacional. D’aquesta manera Joan Guàrdia va ser Víctor 1; Xavier Alejandre, Víctor 2; Vicenç López, Víctor 3; Josep Coll, Víctor 4; Josep M Roig Vila, Víctor 5; Salvador Vilana, Víctor 7; Lluís Roig, Víctor 8; Daniel Roig, Víctor 9; Joan Ignasi Torner, Víctor 10; Josep M Boix, Víctor 11; Marcel Torner, Víctor 12 i Víctor Alejandre, Víctor 13.

El parc tornava a estar en ple funcionament. Es va donar molta importància a les pràctiques, se’n feien sovint, es feien també classes de teoria un dia a la setmana. Es va instaurar un sistema de guàrdies per al cap de setmana.

El 17 de novembre de 1991, Joan Guàrdia va ser elegit cap de parc.

El 1992, l’Ajuntament va cedir a Bombers una ambulància Peugeot, la L-679. Aquesta substutuïa el vell Simca 1200. El tasllat de malalts i accidentats sobretot cap a l’hospital de la Seu d’Urgell, però també alguna vegada cap a Andorra, Lleida o Barcelona, van ser el nostre pa de cada dia durant molts anys.

El 1993 Bombers ens va entregar un tot terreny Land Rover procedent d’Oliana, el L-903.